Luennoijanne – Lauri Nummenmnaa
Lauri on tunteiden tutkimuksen kansainvälinen huippunimi, aivokuvantamisen ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen asiantuntija sekä laillistettu psykologi. Lauri on huipputason puhuja ja kouluttaja, joka yhdistelee esityksissään taidokkaasti arjen sosiaalipsykologiaa ja kiehtovaa tutkimustietoa ihmisaivojen mysteereistä. Hän on innostava puhuja, joka saa yleisön tuntemaan ja ajattelemaan. Lauri hallitsee tunteet niin suurissa organisaatioissa ja sosiaalisessa mediassa kuin arjessa ja juhlassa. Tällä sivulla on listattuna muutamia suosittuja luentokokonaisuuksia.
Tunteiden johtaminen
Mistä tunteet tulevat, miten tunteet kesytetään? Kuinka moraali syntyy, miksi räkä ällöttää mutta vanukas ei? Entäpä voiko empatia olla pahasta? Onko onneen oikotietä, tai tunteeko tiede rakkauden reseptin? Tämä luento vastaa näihin ja moniin muihin tunteiden mysteereitä koskeviin kysymyksiin. Kerron, kuinka tunteet toimivat aivoissa ohjaten päätöksentekoamme, ja esittelen, kuinka tunteiden johtaminen auttaa yritysten, palveluiden ja ihmisten toiminnan tehostamisessa.
Voiko vitutukseen kuolla?
Onko olemassa suomalaisempaa tunnetta kuin vitutus? Ei varmastikaan ole. Vitutus kuuluu suomalaisuuteen siinä missä sisu, sauna ja salmiakkikin. Vitutus on niin väkevä tunne, että moni suomalainen on pohtinut, voiko siihen suorastaan kuolla. Me olemme tutkineet asiaa Suuren suomalaisen vitutustutkimuksen puitteissa. Kukaan vastaajista ei kuollut, mutta yli 20,000 suomalaista kävi tallentamassa tietokantaamme yhteensä 2 gigatavua vitutustaan. Tällä luennolla kerron, mitä tiede on paljastanut vitutuksesta, ja kuinka kansallistunteemme voidaan kääntää voimavaraksi.
Tunteiden valokeilassa
Epäonnistuminen, mokailu, kateus ja häpeä. Tuttuja tilanteita ja tunteita kaikille. Kaikki tietävät että muutkin mokaa, mutta miksi epäonnistuminen on niin suuri häpeä että sitä peitellään viimeiseen asti? Kuvittelemme aina olevamme kuin esiintymislavan parrasvaloissa, ja kukapa haluaisi nähdä suuren tähden epäonnistuvan ensi-illassaan? Toisiasiassa vietämme suurimman osan ajasta erilaisissa sivurooleissa, joiden pienet ja suuret epäonnistumiset livahtavat toisten silmien ohitse. Tällä luennolla kerron tunteiden valokeilasta: siitä, kuinka häpeän kaltaiset “kielletyt” tunteet paljastavat, kuinka tärkeänä pidämme toisia ihmisiä ja heidän huomiotaan.
Ihmisluonnon pimeä puoli
Mistä pahuus pääsee ihmismieleen? Vain pieni osa ihmisistä syyllistyy äärimmäisiin pahantekoihin kuten pahoinpitelyyn tai murhiin. Kaikki ihmiset tekevät kuitenkin pienempiä pahoja tekoja toisilleen: valehtelemme, kiusaamme ja ajamme omaa etuamme toisten kustannuksella. Mistä paha tulee ihmiseen? Tämä luento kertoo pahuuden biologisesta, psykologisesta sekä poliittisesta luonteesta, sekä esittelee ratkaisuja pahuuden ja väkivallan vähentämiseen.
Aivojen elokuvateatteri
Kuinka valkokankaan taikamaailma syntyy aivoissa? Elokuva kiehtoo ihmismieltä ja elokuvaohjaajat ovat monella tavalla ihmisten tunteiden ja havaintoprosessien ammattilaisia. Mutta kuinka elokuvaa voidaan käyttää aivotutkimuksen apuna, entäpä mitä aivotutkimus paljastaa elokuvista? Mitä aivoissa tapahtuu, kun ihmiset katselevat Star Warsia, tai kuinka katse kohdistuu kauhuelokuvan jännittävimmissä kohdissa? Tällä luennolla kerron, kuinka voimme käyttää elokuvaa kartoittaaksemme aivojen tunneverkostoja ja sosiaalisten tiedonkäsittelyn radastoja. Katso tästä linkistä esimerkki aivotoiminnasta ja silmänliikkeistä elokuvan katselun aikana.
Nautintojen neurobiologia
Mitä onni on? Ihmiset tekevät musiikkia, kuvataidetta ja monen muunlaista taidetta kaikkialla maailmassa. Taiteen tekemistä on vaikea selittää evoluution näkökulmasta – rakastamme taidetta, vaikka siitä ei vaikuta olevan suoranaista hyötyä hengissä pysymisen tai hyvinvoinnin kannalta. Tällä luennolla kerron, kuinka neurotiede ja psykologinen tutkimus voi avata taiteen ja muiden nautintojen mysteereitä ja pohdin, mistä onni lopulta syntyy ihmiselämään.
Aivot rakastavat seuraa
Onko koko maailma lopulta näyttämö? Toiset ihmiset ovat tärkein sosiaalinen ympäristömme, ja navigoimme joka päivä sulavasti monimutkaisissa sosiaalisissa verkostoissamme. Mutta miksi ihmissuhteet ovat meille niin tärkeitä, ja kuinka aivot ohjaavat läheisten sosiaalisten siteiden ylläpitämistä? Tällä luennolla kerron, kuinka evoluutio on muokannut ihmisaivoista sosiaalisen tietokoneen, kuinka tunteet saavat meidät riitelemään, rakastamaan ja puolustamaan toisiamme.
Tekoäly ja mielen mallintaminen
Voiko numeroiden avulla nähdä tulevaan? Modernit laskentamenetelmät tekevät näkymättömät luonnonilmiöt näkyviksi ja avaavat meille kirjaimellisesti ikkunan tulevaisuuteen. Datatieteitä voidaan käyttää paitsi laboratoriokokeiden tulosten käsittelemisessä, myös organisaatiotason ilmiöiden tutkimisessa tai vaikkapa sosiaalisen median alustojen keräämien henkilökohtaisten digitaalisten “sormenjälkien” käyttöön ihmisten käyttäytymisen ennustamisessa. Tällä luennolla kerron datatieteiden ja koneoppimisen uusista mahdollisuuksista ihmisen käyttäytymisen ennustamisessa ja mallintamisessa.